Nivelrikko - Yleinen ongelma polvivaivoissa

polvi Sep 24, 2023

Nivelrikko on yleinen ongelma polvivaivoissa.

Polven kuluma on puhekielen sana ja se tarkoittaa nivelrikkoa eli artroosia. Tämä on siis polvinivelen sairaus, joka tarkoittaa nivelpintojen ja rustojen vaurioitumista.
Hoitamattomana nivelrikko saattaa aiheuttaa niveleen jäykkyyttä, kipua ja rajoituksia arjen toimintoihin. Eri kehon asennot mm. kyykistyminen ja konttausasento muuttuvat hankalaksi ja lisäksi jäykkyys vaikeuttaa liikkumista, kuten kävelyä. Aamulla nivelet saattavat tuntua jäykiltä tai pitkään istumisen jälkeen on hankalampi lähteä liikkeelle.
Tyypillisiä nivelrikon syntytekijöitä ovat perimä, ikä ja ylipaino. Myös erilaiset vammat, kuten voivat aiheuttaa myöhemmässä vaiheessa nivelrikkoa.
Siitä syystä mahdollisimman aikainen nivelrikon tunnistaminen helpottaa kuntoutumista. Moni jättää harrastukset tai arkisen aktiivisuuden polven kipujen vuoksi, vaikka tutkimusten mukaan liikunta ja harjoittelu on tärkeä lääke polven nivelrikon kuntoutuksessa. 
Polvikulumaa ei pysty kokonaan parantamaan, mutta oikealla kuntoutuksella pystytään ylläpitämään polven toimintaa normaalina. Tyypillisissä polvivaivoissa, kuten nivelrikossa käypähoitosuositus suosittelee ensisijaisesti sopivaa terapeuttista harjoittelua ja liikuntaa.
Nivelrikkoisen polven kuntoutus vaatii kokonaisuuden huomioimista. Koko alaraajan eli lonkan, polven ja nilkan yhteistoimintaa. Jos polvi ei toimi hyvin se vaikuttaa myös lonkan ja/tai nilkan alueelle ja jopa alaselkään, joihin voi tulla ongelmia polvivaivan jatkuessa pitkään.
Kokonaisharjoittelussa huomioidaan venyttelyn rinnalle liikkuvuusharjoittelu, polven linjausten ja hallinnan harjoittelu sekä nousujohteinen voimaharjoittelu. Tällä kokonaisuudella myös nivelrikon aiheuttamaan liikkeelle lähdön jäykkyyteen voi vaikuttaa ja samalla polvinivel saa kaipaamaansa tukea lihasten vahvistamisesta.
 
Verkkofyssari ja OMT-fysioterapeutti 
Nea Vallenius
Mikäli aihe kiinnostaa ja haluat aloittaa polven kuntouttamisen valmiin ohjelman avulla, käy tutustumassa Polvi Kuntoon -verkkovalmennukseemme.