Niskakyhmy - Yleinen huonon ryhdin ongelma

ryhti May 14, 2024

Mikä on niskan kyhmy ja mitä se tarkoittaa?

Niskakyhmy tai paremmin tunnettuna emännänkyhmy tarkoittaa kaularangan ja rintarangan väliseen alueeseen nousevaa "pattia". Niskakyhmyn myötävaikuttavana tekijänä on pään eteenpäin työntynyt asento esim. näyttöpäätetyön tai muiden etukumarassa tehtävien töiden myötä.

Tämän myötä aineenvaihdunta heikkenee ja niskaan alkaa kertyä rasvakudosta. Kyhmy voi olla myös perinnöllinen tai ylipaino saattaa olla myötävaikuttavana tekijänä. Jotkut lääkkeet, kuten kortisoni voivat myös vaikuttaa niskayhmyyn. Tällöin niskan alueelle kertyy ihonalaisen rasvakudoksen kertymä eli kyhmy.

Riittävä kohdistettu harjoittelu yhdistettynä monipuoliseen liikkumiseen pitää emännänkyhmyn loitolla. Kohdistettu harjoittelu edistää lihastasapainoa parhaalla mahdollisella tavalla. Säännöllinen harjoittelu pienillä yksinkertaisilla liikkeillä toimii parhaiten.

Verkkofyssari ja OMT-fysioterapeutti
Nea Vallenius

 

Jos haluat sanoa hyvästit niskakyhmylle, niskavaivoille ja someniskalle, niin käy myös tutustumassa Ryhti Kuntoon -verkkovalmennukseemme. Saat valmiin ohjelman ja selkeät harjoitteet, joiden avulla voit kotoa käsin hoitaa ryhtisi kuntoon. 

Tutustu kurssiin tarkemmin täältä.