Mikä on paras keino pullistuman kuntoutukseen?

alaselän välilevyn pullistuma May 13, 2022

Paraneeko alaselän välilevyn pullistuma?

Välilevyperäinen vaiva paranee tyypillisesti n. 3 kk aikana. Joskus selkä voi vaivata pidemmän aikaa, jopa vuoden. Mitä pidempään vaiva kestää, sitä enemmän se luo ihmiselle rasitteita arkeen, työhön ja vapaa-aikaan.

Joissain tapauksissa ihminen tyytyy säännölliseen lääkehoitoon, jos kuntoutuminen syystä tai toisesta on jäänyt kesken eli oireet jatkuvat edelleen vaikkakin lievinä.

Todellisuudessa lääkehoidolla ei ole parantavaa apua selkävaivoihin. Toki lääkehoito lieventää oireita erityisesti välilevyperäisessä repeämässä, jossa on voimakas tulehduksellinen reaktio vaivan alkuvaiheessa.

Harjoittelun merkitys nousee myös tässä esille osana paranemista. 

Jotta pystymme pääsemään oireista eroon, meidän tulee lääkkeisiin turvautumisen sijaan tehdä harjoitteita, joiden avulla on mahdollista kuntouttaa vaivaa oireiden hillitsemisen sijaan.

Passiivinen hoitomuoto ei auta, mikäli haluamme vaivoistamme eroon pitkäaikaisesti. Aktiivisen harjoittelun on todettu tuovan paremmat tulokset verrattuna passiiviseen terapiaan, minkä takia aktiivinen harjoittelu kannattaa ehdottomasti sisällyttää omaan hoitosuunnitelmaan pitkäaikaisten tulosten saamiseksi/takaamiseksi.

Harjoitteita tehdessäsi et ainoastaan hoida ongelmaa, vaan parannat samalla omaa toiminta- ja työkykyäsi ja ennaltaehkäiset muitakin selkävaivoja.

Pullistuman kuntoutus ja harjoittelu etenee vaiheittain. Alkuvaiheessa keskiössä on kipua lievittävät asennot, joiden tarkoituksena saada kipuja hallintaan. Tässä vaiheessa pääpaino on selän lepoasennoissa sekä välilevyn paineen keventämisessä.

Alkuvaiheen jälkeen mukaan tulee erilaiset selän hallintaharjoitteet edeten helpoimmasta haastavampiin. Tilanteen edetessä aloitetaan myös lihaksia aktivoivat harjoitteet nousujohteisesti helpoimmista vaikeampiin.

Kuntoutusjakson jälkeen on oleellista, että harjoittelua jatketaan nousujohteisesti eteenpäin, jotta saadaan kehosta mahdollisimman toimiva ja vahva. Näin ennaltaehkäistään selkävaivan uusiutumista.

Tässä Top 3 alaselän välilevyn kuntoutuksen kulmakiveä:


1) Kivun lievitys
- Jotta alaselän välilevyn kuntoutus voidaan aloittaa, on kivut saatava hallintaan.


2) Pysy liikkeessä
- Monesti pelkkä lepo ja paikallaan olo ei paranna tilannetta ja se saattaa jopa pahentaa asiaa. Muista harrastaa myös liikuntaa kivun sallimissa rajoissa.


3) Nousujohteinen harjoittelu
- Aluksi harjoittelu sisältää lähinnä kipua lievittäviä asentoja. Tästä edetään liikkuvuutta, hallintaa ja voimaa haastaviin harjoitteisiin.

 

Mikäli sinä haluat aloittaa alaselän välilevyn pullistuman kuntoutuksen turvallisesti, käy siinä tapauksessa tilaamassa maksuton pikaoppaamme TÄSTÄ.

 

Verkkofyssari
Niko