Lonkan nivelrikko - Tyypillinen ongelma lonkkavaivoissa

lonkka Apr 14, 2024

Nivelrikko on tyypillinen ongelma lonkkavaivoissa.

Olet saattanut kuulla, että puhutaan lonkan kulumasta, joka on puhekielen sana ja se tarkoittaa nivelrikkoa eli artroosia. Nivelrikossa nivelpintoja peittävä rustokudos vaurioituu pikkuhiljaa. Kun rusto vähitellen heikkenee ja ohenee, syntyy kipua niveltä ympäröiviin rakenteisiin eli nivelrikko on koko nivelen sairaus.

Nivelrikko johtuu useimmiten tapahturmista nivelen alueelle, raskaasta ruumiillisesta työstä tai heikosta lihaskunnosta, jonka johdosta niveleen tulee yksipuolista kuormitusta.
Muutokset tapahtuvat yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Lonkan nivelrikon oireita ovat jomottava paikallinen kipu, joka voi liikkuessa pahentua. Tyypillistä on myös säteily reiden etuosassa. Muita oireita voivat olla myös lonkan jäykkyys erityisesti aamuisin tai pitkän istumisen jälkeen, kun lähdet liikkeelle.
Konkreettisesti nivelrikon vaikeudet huomaa esimerkiksi arkisissa toiminnoissa, kun nouset autosta ylös, kävelet rappuset erityisesti alaspäin tai kyykistyt ottamaan tavaraa lattialta.
Kipu saattaa lamaannuttaa meidät hetkeksi ja se on äärimmäisen inhimillistäkin, mutta se tila ei saa jäädä päälle.

Sen takia on tärkeää, että pysyt liikkeellä, jotta tilanteesi ei pahene eikä nivelrikko etene. Lonkan kulumaa ei pysty kokonaan parantamaan, mutta oikealla kuntoutuksella pystytään ennaltaehkäisemään ja ylläpitämään lonkan toimintaa normaalina. Näin sinulla on parempi mahdollisuus välttää lonkan tekonivel-leikkaus.

Kun vahvistat lonkkanivelen ympärillä olevia lihaksia ja rakenteita, hidastat vaivan etenemistä ja saatat jopa säästyä leikkaukselta.

Ja vaikka leikkauspöytä kutsuisikin, kaikki se treeni, mitä olet tehnyt etukäteen, palvelee leikkauksen jälkeistä kuntoutusta.
Verkkofyssari ja OMT-fysioterapeutti
Nea Vallenius
Mikäli lonkan nivelrikko vaivaa ja haluat kuntouttaa lonkan toimivaksi ja kivuttomaksi sekä pitää sen kunnossa, niin käy myös tutustumassa Lonkka Kuntoon -verkkovalmennukseen.