Liikunnan merkitys pitkittyneessä selkäkivussa

selkä Apr 23, 2024

Liikunnalla on keskeinen rooli pitkittyneen selkäkivun hoidossa.

Noin 75% yli 30-vuotiaista suomalaisista on jossain kohtaan kärsinyt selkäkipujakson. 10% kärsii kroonisesta eli pitkittyneestä selkäkivusta. Useimmilla meistä selkäkivun varsinaista syytä ei välttämättä pystytä edes määrittämään eli puhutaan epäspesifistä selkäkivusta.

 

Tutkimuksissakin on havaittu, että liikunnalla on selkeä rooli selkäkivun hoidossa ja ennen kaikkea tulosten pysymisessä. Siksi harjoittelu on äärimmäisen tärkeää, kun halutaan päästä selkäkivusta kokonaan eroon.

Liikunta voi aluksi olla sitä, että käyt kävelylenkillä tai sienimetsässä eli arkista toimintaa. Ne ovat hyviä startteja selkäkivun hoidossa.
Kaikista pahin asia, mitä voit tehdä epämääräisen selkäkivun hoidossa on jäädä lepoon ja vain odottaa, että se paranee itsestään.
Erityisesti pitkittyneessä selkäkivussa on saatu vahvaa näyttöä siitä, että yleisen arkisen liikunnan lisäksi on hyvä suorittaa terapeuttisia kohdennettuja harjoitteita. Eli tehdään muun muassa lihasvoimaa, liikkuvuutta tai tasapainoa kehittäviä harjoitteita, mitkä ovat kohdennettu juuri selän ja keskivartalon alueelle.
Harjoittelussa on myös oleellista, että liikkeet neuvotaan oikein, jotta voidaan saavuttaa pitkäaikaisia tuloksia selkäkivun hoidossa.
Jos kaikki vakavat syyt, kuten sairaudet sieltä selkäkivun takaa on poissuljettu, niin liikunnalla ja kohdennetulla harjoittelulla ei ole esteitä, vaikka se saattaa aluksi kuulostaa hullulta ajatukselta lähteä liikkeelle selkäkivun kanssa.
Monipuolinen harjoittelu, joka sisältää vahvistavia sekä hallintaa ja liikkuvuutta kehittäviä harjoitteita, on avainasemassa selkävaivan hoidossa.
Verkkofyssari ja OMT-fysioterapeutti 
Nea Vallenius
 
Jos haluat aloittaa treenit nyt kohti parempaa selän hyvinvointia, käy myös tutustumassa Alaselkä Kuntoon -ohjelmaan!