Epäspesifi olkapäävaiva - Monen tekijän summa?
Jul 05, 2022Olkapäävaivat, mitä ne ovat?
Tällä hetkellä olkapääkivut ovat kolmanneksi yleisin tuki- ja liikuntaelinvaiva heti selkä- ja niskakipujen jälkeen. Olkapääkipujen taustalla on useita eri tekijöitä ja onkin hyvä muistaa, että olkanivel itsessään on erittäin liikkuva nivel ja mahdollistaessaan liikkeen kuuteen eri suuntaan on se myös altis ylirasitukselle sekä vammoille. Karkeasti jaotellen voidaan olkapääkivut jaotella vakaviin olkapäävaivoihin, spesifeihin olkapäävaivoihin ja epäspesifeihin olkapäävaivoihin.
Vakaviksi olkapäävaivoiksi luokitellaan esimerkiksi murtumat tai tulehdukselliset sairaudet ja spesifeiksi olkapäävaivoiksi luokitellaan tilanteet, joissa vaaditaan ortopedin arviota hoitolinjan valinnasta (kuten jänteiden repeämät tai sijoiltaan menot).
Epäspesifit olkapäävaivat ovatkin siis sellaisia, joihin ei välttämättä löydy selkeää yksiselitteistä syytä, mutta niitäkin voidaan lähteä jaottelemaan yksinkertaisesti:
1) jäykkyys/liikerajoitus,
2) epävakaus ja
3) heikkous/kivun aiheuttama voimantuoton aleneminen.
Näistä ryhmistä 3 on luultavimmin se laajin ryhmä. Tähän alaisuuteen kuuluvat erinäiset jännevaivat, iän myötä tulevat muutokset ja lihasheikkoudesta aiheutuva ylirasitustila. Nimityksiä, kuten impingement syndrome, rotator cuff syndrome, ahdas olka oireyhtymä, supraspinatus tendiniitti ovat kuultuja nimityksiä olkapään kivulle.
Koska yksittäistä kivun lähdettä on hankala määritellä ja oireen taustalla voi olla useita tekijöitä (edellä mainituissa diagnooseissa viitataan tiettyyn rakenteeseen tai otetaan kantaa oireen mekanismiin), toimii olkalisäkkeen alainen kipu parhaana yleisnimityksenä olkapään kivuille. Tämän tyyppisiä olkapääkipuja voi esiintyä kaiken ikäisillä, mutta tyypillisimmin 35–50 ikävuoden vaiheilla. Epäspesifiä olkapääkipua saatetaan myös kutsua toiminnalliseksi olkapäävaivaksi.
Miten epäspesifi olkapääkipu voi saada alkunsa?
Epäspesifin olkapääkivun taustalla on usein toistuva olkapään rakenteille haastava kuormitusmalli, kuten esimerkiksi työ, jossa kädet ovat jatkuvasti koholla tai istumatyö, jossa staattinen työasento kuormittaa niska-hartiaseutua. Haitallisesta kuormituksesta saattaa seurata lihasheikkoutta ja ajan kanssa kivusta aiheutuvaa nivelen liikerajoitusta. Miksi näin tapahtuu? Uusi harrastus, joka keväinen iso ikkunanpesu operaatio tai muunlainen fyysisesti olkaniveltä paljon rasittava tekeminen suhteessa olkapään fyysisiin edellytyksiin saattaakin olla oireiden laukaiseva tekijä.
Riskitekijät? Entäpä ennaltaehkäisy?
Epäspesifin/toiminnallisen olkapääkivun taustalla on lihasheikkous ja/tai kivusta aiheutuva liikerajoitus sekä liian haastava kuormitus suhteessa olkapään fyysisiin edellytyksiin. Niinpä riskitekijöiksi voidaan mainita olkanivelen heikentynyt liikkuvuus (etenkin kiertosuuntiin), heikko lihasvoima (etenkin ulkokiertäjien heikkous) sekä yksipuolinen kuormitus. Yksipuolisella kuormittamisella voidaan tarkoittaa esimerkiksi fyysistä toistotyötä (esimerkiksi sähkömiehet kädet ylöspäin töitä tehden) tai yksipuolinen harjoittelu/liikunta.
Olkapäävammojen ehkäisyssä onkin tärkeää muistaa monipuolinen ote asiaan. Koska lähtökohtaisesti olkanivel on hyvin liikkuva nivel ja toimiessaan hyvin, se mahdollistaa ylävartalolle ja yläraajoille hyvin monimuotoisia liikemalleja.
Pidä siis hyvää huolta olkanivelen sekä hartiarenkaan liikkuvuudesta tai, jos on jo ilmennyt liikerajoituksia, pyri lisäämään liikettä olkaniveleen. Liikkuvuuden lisäksi yhtä tärkeää on huolehtia olkaniveltä ja hartiarengasta ympäröivien lihasten voinnista. Harjoita monipuolisesti olkanivelen ja hartiarenkaan alueen lihaksia erilaisin voimaharjoittein säännöllisesti.
Mikäli haluat oppia, miten harjoitat olkanivelesi liikkuvaksi ja vahvaksi, käy tutustumassa valmennukseemme.
Verkkofyssari
Nea