3 yleisintä väärinymmärrystä olkapään kuntoutuksessa

olkapää Apr 09, 2024

3 yleisintä virheellistä käsitystä olkapään kuntoutuksessa

Olkapäävaivat ovat yleistyneet viime vuosina ja jopa joka kolmannella suomalaisella on jonkinlaisia olkapäävaivoja elämänsä aikana. Kun jokin äkillinen ja kova rasitus saa olkapään kipeytymään, meillä jokaisella tulee mieleen erilaisia keinoja, miten kipua voisi helpottaa. Osa kokeilluista keinoista on saattanut toimia, mutta vain hetkellisesti ja lopulta vaiva palaa takaisin.

Tällä videolla käsittelen kolmea yleisintä väärinkäsitystä olkapään kuntoutuksessa.

 

1) Passiivinen hoito auttaa

Olkapään vaivoissa lämpö- ja kylmähoidoista, hieronnasta ja muusta manuaalisesta terapiasta voi olla apua vaivan lieventämisessä hetkellisesti, mutta pitkäaikaista hyötyä näistä ei ole pystytty osoittamaan. Liike ja lihasten vahvistaminen harjoittelulla tuottaa pitkäaikaisimmat tulokset olkapäävaivojen vähentämisessä.
2) Kaikki liikunta auttaa
Yleisohjeena liikunta olkapäävaivoissa on hyväksi, mutta yleinen liikunta ei välttämättä kohdistu olkapäävaivan kuntouttamiseen. Olkanivelen liike ja lihasvoima ovat tärkeitä, mutta harjoittelun perustan luominen ja oikeat kohdistetut harjoitteet sekä harjoittelun nousujohteisuus ovat olennaisia olkapään tuloksellisessa kuntoutuksessa.
3) Leikkaushoito auttaa
Useissa toiminnallisissa olkapään vaivojen tutkimuksissa on todettu, että leikkaushoito ei pitkän aikavälin (2v) seurannassa ole yhtään parempi, kuin harjoittelu. Myöskään olkapään kiertäjäkalvosimen repeämissä ei ollut tilastollista eroa leikkauksen ja harjoittelun välillä. Miksi siis leikata, jos harjoittelulla saavutetaan sama tulos?
 Olkapäävaivat ovat yleistyneet viime vuosina ja jopa joka kolmannella suomalaisella on jonkinlaisia olkapäävaivoja elämänsä aikana. Kun jokin äkillinen ja kova rasitus saa olkapään kipeytymään, meillä jokaisella tulee mieleen erilaisia keinoja, miten kipua voisi helpottaa. Osa kokeilluista keinoista on saattanut toimia, mutta vain hetkellisesti ja lopulta vaiva palaa takaisin. Tällä videolla käsittelen kolmea yleisintä väärinkäsitystä olkapään kuntoutuksessa.
 
Verkkofyssari ja OMT-fysioterapeutti
Nea Vallenius

Mikäli aihe kosketti sinua, siinä tapauksessa sinun kannattaa tutustua myös Olkapää Kuntoon -verkkovalmennukseemme.